De 5 leukste activiteiten om te doen op Ameland!

Mar 22, 2021

Man met hond op het strand van Ameland Ameland is één van de Waddeneilanden waar ieder jaar veel toeristen naar toe gaan om vakantie te vieren. Ze komen hier om te genieten van de frisse en gezonde zeelucht, het mooie uitzicht, de rust en ook voor het culinair genoegen. Er is altijd meer dan genoeg te beleven op dit mooie eiland, ieder seizoen weer. Natuur, rust en ruimte, dat is waar het eiland voor staat en dat zie je overal weer terug als je hier vakantie gaat vieren. Eenmaal op Ameland krijg je de mogelijkheid om vier gezellige dorpjes te bezichtigen. Ieder dorp heeft zijn eigen karakter en leuke winkeltjes. Musea bezoeken behoort ook tot de leukste activiteiten als je naar Ameland gaat. Je komt zo namelijk erg veel te weten over de geschiedenis van dit fantastische eiland.

Ameland ontdekken op je eigen manier

Het eiland ontdekken kan ook op een andere manier, namelijk door middel van een boottocht, of je gaat deelnemen aan een excursie of je gaat zelf heerlijk wandelen en fietsen. Er zijn dan mooie routes die je kunt volgen, maar je kunt ook zien wat de dag je brengt en waar je uit komt.

Nieuwe energie nodig? Een bezoekje aan Ameland verricht wonderen! De 5 leukste activiteiten om te doen op Ameland komen hieronder aan bod.

Wandelen door de duinen, het bos en over het strand

Voor alle natuurliefhebbers is er op Ameland meer dan genoeg te doen. Je kunt er namelijk heerlijk wandelen door de duinen, maar ook door het bos en over het strand. Honden zijn op veel plaatsen welkom en je kunt hier echt uren rondstruinen. Er zijn veel bestaande wandelroutes, maar je kunt ook zelf zomaar een stukje gaan wandelen en dan vind je vast wel weer ergens een leuke strandtent waar je wat kunt eten en/of drinken. De natuur op het mooie Waddeneiland Ameland heeft je veel te bieden en je zal merken dat je echt tot rust komt als je hier eenmaal bent.  

Heerlijk het eiland rond fietsen

Naast wandelen kun je ook volop fietsen op Ameland. Je kunt tijdens een bezoekje aan het eiland je eigen fiets meenemen, maar je kunt ook altijd fietsen huren. Vervolgens kun je de keuze maken of je aan de hand van een bestaande fietsroute het eiland rond gaat fietsen of dat je liever zonder route op pad gaat. Het is hoe dan ook een groot avontuur, want je gaat heel veel moois van het eiland ontdekken. Er zijn ook meer dan genoeg leuke plekjes waar je even kunt stoppen om een hapje te eten of om wat te drinken. De mooie omgeving zal iedereen positieve energie geven en je laten genieten. Vuurtoren Bornrif in Hollum op Ameland

Vuurtoren beklimmen in Hollum

In 1880 is de gietijzer vuurtoren gebouwd, van 55 meter hoog. De vuurtoren wordt sinds 2005 niet meer gebruikt door de kustwacht. Vanaf dat moment is de vuurtoren open voor toeristen. Er zijn meerdere verdiepingen waar je exposities kunt bekijken. Er worden verhalen verteld door de oud-vuurtorenwachters (dit wordt digitaal geregeld). Het is de moeite waard om de vuurtoren te betreden, eerst een hele klim van 236 treden, maar boven staat je een mooi panorama uitzicht te wachten.

Strandtocht naar De Hôn

De Hon (uiterste puntje Ameland in het oosten) is een mooi natuurgebied op Ameland wat continu aan het veranderen is. Er komen nieuwe duinen, maar ook de kwelder zal zich langzaamaan uitbreiden. Maar wat De Hon echt uniek maakt, is de kolonie lepelaars. Ze verblijven er sinds 1994, maar je vindt er ook de velduil en aan het einde van zomer is het lamsoor prachtig om te bekijken (een mooi paars geheel). Als het hoogwater wordt, dan komen de vogels naar De Hon om uit te rusten. In de herfst zijn er tienduizenden vogels te vinden, zoals de wulp, grutto, bonte strandloper en bijvoorbeeld de tureluur. Je kunt een mooie strandtocht naar De Hon maken met de Strandexpress, deze rijdt op HVO diesel en dat is een fossielvrije duurzame brandstof. Je stapt hiervoor op bij de strandovergang in Nes. De ritten duren ongeveer 2-3 uur.

Robben boottocht over de Waddenzee

Zeehond op een zandbank bij het Waddeneiland Ameland Een leuk uitje waar iedereen van jong tot oud van kan genieten, is de Robben boottocht over de Waddenzee. Het is een tocht van ongeveer twee uur en de schipper vertelt iedere vaart weer over Ameland, de zeehonden en de natuur. Sinds 2009 behoort de Waddenzee tot het Werelderfgoed UNESCO en jij kunt er achter komen waarom dat zo is. Tijdens de boottocht ga je zeehonden spotten. Wat leuk is om te weten, is dat tijdens laagwater de zeehonden op de zandbanken liggen, hier liggen ze dan te rusten. Het ligt eraan in welk seizoen je met de boot meegaat, maar je kunt hier de gewone wad-zeehond tegenkomen maar ook de grote grijze zeehond. Allebei echt de moeite waard om zo van dichtbij te bekijken. 

Aanmeld actie voor verhuurders!
Binnen enkelen minuten je vakantieverblijf al online op Wadden Booking!
Meld je vakantieverblijf snel aan voor een gratis* proefperiode van een half jaar!
Vakantieverblijf aanmelden * Verhuurder betaalt geen abonnementskosten en reserveringskosten.
Huurder betaalt € 9,50 boekingskosten.
Actie loopt tot 31 december 2021!