Nes

Nederland / Ameland / Nes

Met circa 1200 inwoners is Nes één van de grootste dorpen van het waddeneiland Ameland. In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp zijn zowel een aantal fraaie commandeurswoningen als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum.

Restaurants en winkels
Wie van gezellige drukte houdt, is in Nes zeker op zijn plaats. Winkels en restaurants harmoniëren met de prachtige oude huisjes en gebouwen. Door een uitstekend restauratiebeleid heeft Nes haar unieke charme weten te behouden. De oude kern van Nes is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk maar diende als zeebaken.

Rooms-Katholieke Kerk
Een sieraad voor het dorp Nes was de R.K. Kerk, welke onder architectuur van de bekende architect Pierre Cuypers in 1878 werd gebouwd. Helaas is deze kerk op 5 februari 2013 verwoest door brand. Schuin tegenover deze kerk staat een standbeeld van de oud Amelander Kardinaal de Jong.

Korenmolen "Phenix"
De korenmolen "Phenix"  welke men aan de noordkant van het dorp vindt, is in 1880 gebouwd. In 1980 is deze molen door de Gemeente Ameland aangekocht. Na de restauratie is in 1982 de korenmolen geopend voor het publiek. De molen maalt weer graan tot meel waarvan de Amelander bakkers het z.g. molenbrood bakken.

Commandeurshuisjes
Eén van de oudste commandeurshuisjes van Nes staat in de Rixt van Doniastraat. Dit huisje dateert uit 1625 en is de moeite waard om te bekijken. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht.

bron VVV Ameland

Aanmeld actie voor verhuurders!
Binnen enkelen minuten je vakantieverblijf al online op Wadden Booking!
Meld je vakantieverblijf snel aan voor een gratis* proefperiode van een half jaar!
Vakantieverblijf aanmelden * Verhuurder betaalt geen abonnementskosten en reserveringskosten.
Huurder betaalt € 9,50 boekingskosten.
Actie loopt tot 31 december 2021!